táv

A Videospace
az Art Market Budapesten

2011. 10.27.
- 2011.10.30.


Millenáris
Building ’B’ Budapest



A Videospace bemutatja
a Budapest Art Marketen

PETKO DOURMANA
GIGI SCARIA
SZABÓ ESZTER
SZIGETI G. CSONGOR

munkáit

Az vásáron bemutatásra kerülő műtargyak

Szigeti G. Csongor: Epitaphs
Szigeti G. Csongor: Epitaphs/Sírfelíratok, 2011
LED display márvány fólia mögött, magyar, ill. angol szöveg, kb. 33x100cm, ed. 3 (magyar) + 3 (angol)
Szigeti G. Csongor: Sun Pin
Szigeti G. Csongor: Sun Pin, 2006-2011
installáció. kb. 6x1x1m, ed. 1
Szigeti G. Csongor: VideoPantokrator
Szigeti G. Csongor: VideoPantokrator, 2003-2011
animáció, ed. 5 (videó) + 3 (számítógép)
Petko Dourmana: Four Hard Truth II.
Petko Dourmana: Four Hard Truth II., 2008
nyomat, 50x70cm, ed. 10
Petko Dourmana: Four Hard Truth I.
Petko Dourmana: Four Hard Truth I., 2008
nyomat, 50x70cm, ed. 10
Gigi Scaria: Prisms of Perception
Gigi Scaria: Prisms of Perception, 2011
videó, 4'25", ed. 7
Szabó Eszter: A paradicsom visszahódítása
Szabó Eszter: A paradicsom visszahódítása, 2011
HD videó, 3'00", ed. 5

space
Art Market Budapest

Rejtett valóság

A 2011-es budapesti Art Marketen a Videospace Galéria négy művész munkáit mutatja be. Négy izgalmas, a műfaji határokat feszegető művészeti stratégiát lehet élvezni, melyek metszéspontjában világunk összefüggéseinek művészeti eszközökkel való boncolása áll - az egyetemi rendszertől a társadalmi viszonyokig. A mindig szem előtt lévő, de a megszokás által már tudatosan nem észlelt tartomány jelentősége válik újra érzékelhetővé:

Szigeti G. Csongor „NapTű”-je zárt helyen és éjszaka is jelzi, hol áll bolygónk életforrása, Gigi Scaria „Prisms of Perception” videója az idő múlását egy vonat pályáján mutatja. Petko Dourmana két printen a absztrakt atommodellel avatkozik bele a mindennapos autós forgalomba, míg Szabó Eszter egy komplex animációban Magyarország egyik jövőképét kutatja. Különlegesség, hogy Scaria az idei Velencei Biennalén India első nemzeti bemutatkozásán képviselte országát.

A Videospace Galéria által képviselt művészek különböző kulturális háttérrel rendelkeznek. A művészi látásmódok és a technikai megoldások sokrétűsége átfogó képet ad az emberről való gondolkodásról – és a kortárs médiaművészetről.

Szigeti G. Csongor

Műveire általánosan jellemző a mély gondolatiság. Munkáiban markánsan megjelenik a transzcendencia mint minden alkotói tevékenység eredője. Kellő distanciát tart az intézményes vallásoktól, intellektuális kritikával közelíti meg a hitet. Intuitíve is befogadható, finom installációk fűződnek a nevéhez, melyekben a szellemi töltet jut érvényre. A szofisztikált szimbólumokkal operáló művek önreflexióra sarkallnak, például a természettudományos eszköztár átlényegítése révén.

Petko Dourmana (BG/GB)

A képzőművészet és az IT határmezsgyéjének állandó lakosa, aki azt vallja, tudomány és művészet egy. A technológia előretörését és az interperszonális kommunikáció torzulását vetíti egymásra, az érzelmek virtuális térben való megragadhatósága foglalkoztatja. Továbbá vizsgálja a történelmi múltat a vizuális reprezentáció aspektusából. Az újmédia-művészet meghonosításán munkál Bulgáriában, kulcsfontosságú alakja szakmai programoknak és kutatási-oktatási projekteknek. Kiállításokat is szervez világszerte, ami ugyancsak bizonyítja, igaz misszióként tekint a médiaművészet népszerűsítésére.

Szabó Eszter

A hagyományos grafikus felületeket animálva teremti meg a védjegyévé vált látványvilágot. Reflexióiban a játékosság és a groteszk megjelenésén túl empátia üt át. Nagyon mai vonalat képvisel, érzékenyen fejezi ki az urbánus közegre adott válaszreakcióit. Az időskorral foglalkozó munkáiban szimultán van jelen a zsenge esetlenség és az agg dac, a sztereotip ábrázolástól merőben más hangszerelésben. A múlt években több nemzetközi vásárok sikeres szereplője.

Gigi Scaria (India)

Érdeklődésének fókuszában a nagyvárosok arcélének képlékenysége áll. Festményen, szobron, fényképen és videókon tárja fel, hogyan befolyásolja az épített környezet a társadalmi struktúrát. A Delhiben élve saját bőrén tapasztalta, hogy az átgondolatlan várostervezés következtében a metropoliszokban épp az ember szorul ki a tájból; ezt a szorongató érzést szürreális, abszurd látképek formájában dolgozza fel. Ironikusan latolgatja a jövőt, melyben a humánum létjogosultsága megkérdőjeleződik.

szöveg: Puskás Ili
koncepció: Berg Eike

Külön köszönet

Galáczy Juditnak, Puskás Ilinek, Danka Attilának, Patrick Urwylernak és a művészeknek

Art Market Budapest térképe

Art Market Budapest

Art Market Budapest
Millenáris B csarnok
Videospace Galéria standja: G220
Szigeti G. Csongor "NapTű" című müve: a vásár bejáratánál
Nyitva tartás: Cs: 10-22, P-SZ-V: 10-19

top