táv

táv
kiállítás
2011.05.20. -
2011.06.25.

megnyitó
2011.05.20.
péntek
19 óra


 

KOMORÓCZKY TAMÁS
FLYING CARPET

A kiállításról

Komoróczky Tamás a repülő szőnyeget állítja középpontba a Videospace-ben rendezett kiállításán. Azonban a repülő szőnyeg nála csak alibi, ürügy. A szőnyeg az elvágyódás, a szabadság és a határok legyőzésének szimbóluma, hiszen segítségével megszűnnek a távolságok. Egyedül az emberi gondolat hajtja, ami rákényszeríti akaratát az élettelen tárgyakra.

Természetesen mindez leképezhető az alkotás folyamatára is, ahogy a művész az élettelen anyagba gondolataival lelket lehel. A „lelkes” anyag leválik alkotójáról, megpróbál teljesen elszakadni tőle, de teremtője akaratának erejével uralkodik rajta, és az öntörvényű alkotást újra kiszabott medrébe tereli.

A kiállítás három fő komponensből tevődik össze: az Agyzsongító mintázatú filozófiai tapéta egy 12-csatornás videófal, amelyen az egymás mellé kerülő random motívumok és hanghatások állandóan változó mintázatot, szőnyegszerű szövetet alkotnak. A lelkek szőnyege egy káosz-mágia szimbólumokból alkotott diagram neon-installáció, míg A teljesítményekről szőtt álmok egy térbe lógatott szőnyeg-installáció, ami azt a hatást kelti, mintha lebegne.

Az alibi-keresés, alibi-teremtés kisebb, nagyobb hangsúlyokkal folyamatosan jelen van Komoróczky művészetében, nem véletlenül köszön vissza az 1996-ban született Alibi Fashion márkajelzés a videospace-es kiállításra készült jelmezen, amit Sinthavong Zsófia visel majd egy performance keretében. Az alibi nemcsak a művészet és a lét igazolására, hanem a valóság állandó megkérdőjelezésére szolgál. A repülő szőnyeg azonban túlemelkedik ezen: a valóságot egy másik lehetőségsíkkal helyettesíti.

2011. június 2-án nyílik Komoróczky Tamás kiállítása a Kiscelli Múzeumban, így a megjelenő katalógus mindkét tárlatot egyszerre összegzi és értelmezi.

A kiállítás a Videospace Hibrid évének lezáró darabja: ebben a témakörben olyan zárt gondolati rendszereket alkotó munkákat mutattunk be, melyek videókon, klasszikus médiaműveken kívül más elemeket - festményt, objektet és installációt - is tartalmaztak.


A kiállítás támogatói

NKA  PRK Partners
Műcsarnok
Kerekes Zoltán    Visus Grafika

Külön köszönet:
FRF Neon, Korodi Luca, Selmeczi Bea, Turcsány Villő

top  

Komoróczky Tamás: Agyzsongító mintázatú filozófiai tapéta (videóstill)
Komoróczky Tamás: jelmez a megnyitóra
Komoróczky Tamás: Agyzsongító mintázatú filozófiai tapéta (videófal)