táv

táv
kiállítás
2011.02.05. -
2011.03.13.

megnyitó
2011.02.04.
péntek, 19 óra


megnyitja
Bodonyi Emőke

 

Denis Stuart Rose:
Kemény idők

Képek a kiállításról

betekintés a kiállításba
a művész a megnyitón
kiállításmegnyitó
részlet a kiállításból

Kiállított művek

Denis S. Rose: Bad Kleinen ist überall
Denis S. Rose: Weimar
Denis S. Rose: 20. Juli 1944
Denis S. Rose: Venice
top  

A kiállításról

A videó és a vas ritkán találkoznak. Denis S. Rose vasból és talált tárgyakból készített műveinek azonban gyakran alkotórészei a mozgó elemek és mozgó képek. Rose területe a szobrászatnak egyfajta installációs, narratív változata.

Olyan történeteket mesél el, amelyeknek politikai üzenete is van, de alapvetően emberi tulajdonságokat boncolgatnak. Emlékeket, tanulságokat, traumákat idéz fel, nem hagyja, hogy megtartsuk a távolságot, hanem közvetlen közelünkbe hozza a háborút, a terrorizmust, a levert forradalmakat.

Vannak olyan témák, melyeket csak kemény formákkal lehet bemutatni. Néha fókuszálnunk kell a klisékre, hogy a megrögzült fogalmak széttörjenek. Hisz általában a múltat és a kellemetlen emlékeket, rutinosan elnyomjuk magunkban. De Denis gyakran nyers formanyelvében a konfrontáció mellett poétika is rejlik. Rose munkáiban például olyan elemek kapcsolódnak össze, mint a koponya és a gázmaszk. Kemény látvány fogadja a látogatót, képek, szimbólumok, amelyek hatása alól nehéz kibújni. 

A kiállítás címe, a Kemény idők a motívumválasztásra utal, s arra is, hogy a látogatónak sem lesz könnyű befogadnia a műveket.

Híbrid sorozat

A német művész, Denis S. Rose kiállítása a Videospace 2010/2011-es kiállítási szezonjában a "hibrid" sorozat része. Olyan művészek munkáit mutatjuk be, akik a videó mellett más műfajban is dolgoznak. Nem a műfajból indulnak ki, hanem egy témából, amelyhez aztán megfelelő médiumot, médiumokat választanak. Több műfaj párhuzamos bemutatásával, összehasonlításával komplex módon ismerhetünk meg egy művészt.

A “híbrid” évben a videóművészetet Németh Hajnal installációjában fótókkal és objektekkel tarsította, Szabó Eszter kiállításában az animációjainak forrásként szólgáló festményekkel bővítette. Denis S. Rose szobrász.


A kiállítás támogatói

PRK Partners
Goethe-Institut
Kerekes Zoltán    Visus Grafika