táv

táv
kiállítás
2010.11.20.
- 2011.01.28.

táv
megnyitó
2010.11.19.
péntek, 18 óra

 

Szabó Eszter
>65_2053


Szabó Eszter kiállításának megnyitója az utcáról
Szabó Eszter : Sassetta Speedcore, 2010, egycsatornás videó hanggal
Szabó Eszter kiállítása
Szabó Eszter kiállítása
Szabó Eszter : Ádám, 2010, egycsatornás videó hanggal
Szabó Eszter : Márk, 2010, egycsatornás videó hanggal
Szabó Eszter : Szilvi, 2010, egycsatornás videó hanggal
Szabó Eszter : Kati, 2010, egycsatornás videó hanggal
Szabó Eszter : Roland, 2010, egycsatornás videó hanggal
top  

A kiállításról

A furcsa, matematikai formába öntött cím igen ­egyszerű helyzetet takar: a kiállítás képein, videóin látható ­emberek 2053-ban több, mint 65 évesek lesznek. Rövid fejszámolást követően (ebben nem segítünk), kideríthető, hány évesek most. Mindenesetre ők napjaink fiataljai. A tradicionális technikával, olajjal farostra festett képekről Márk, Szilvi, Ádám, és Kati néz vissza ránk – hogy aztán, a másik oldalon, a számítógépes animációként el is meséljék történetüket. Szabó Eszter azonban a hátraszaltóra is képes: a múlt irányába is át tudja lépni az idősíkokat: ezt igazolja a galéria ablakára vetített XV. századi festmény (Sassetta Louvre-beli képének) mai parafrázisa.

Ez a hídépítés az idősíkok közt arra is lehetőséget ad, hogy elgondolkodjunk a műfajok változásának történetén, jelen esetben a festészet múltján, jelenén és jövőjén.

A művészről

Szabó Eszter ahhoz a fiatal generációhoz tartozik, amelynek számára a technika és az új médiumok használata természetes, már alkotói munkássága kezdetétől fogva.

Alapvetően két műfajban alkot: akvarellje, festményei általános emberi típusokat, gesztusokat ragadnak meg nagyon precíz, mégis ironikus módon. Digitális animá­ciói pedig ezeknek a figuráknak megmozgatott, egyszerű szituációk­ba helyezett változatai. Az akvarell manuális jellege, elmosódottsága, esetlegessége izgalmas kontrasztot alkot a legkorszerűbb digitális technika tökéletesen precíz alkalmazásával. A kiállítás ennek a két műfajnak a kölcsönhatását vizsgálja.

Szabó Eszter témája a nagyvárosi kisember: bevásár­ló­szatyrot cipelő asszonyok, sörhasú férfiak, ­férjüket maguk után vonszoló feleségek. Terük – a piacok, ­be­vás­ár­ló­központok világa – gyakran csak jelzésszerű. Moz­du­la­taik – fáradtan lecsukódó szemhéjuk, ­szuszogva emelkedő mellkasuk, kacsázó járásuk – mind azt jelzi, hogy a művészt, aki kiváló megfigyelő, elsősorban ezekben a minimális gesztusokban megjelenő egyéni és ­általános emberi vágyak, szokások, mikrotörténetek ­foglalkoztatják.

link toSzabó Eszter oldalára (angolul)


A kiállítás támogatói

PRK Partners NKA
Kerekes Zoltán    Visus Grafika

top