táv

kiállítás
2009.12.11.
- 2010.01.16.

megnyitó
2009.12.11.
19 óra

megnyitja
Török Adrien
művészettörténész

 
Upcoming II.
Szemtől szembe

Áfrány Gábor /
Tóth-Zs. Szabolcs

Szaszák György
Sztojánovits Andrea


A kiállításról

arrow A Videospace Galéria egyik fontos feladatának tekinti a fiatal tehetségek felkutatását és megismertetését a nagyközönséggel; minden évben egy kiállítást szentelünk a bemutatásuknak. A második Upcoming kiállításunk keretében három produkciót mutatunk be, amelyeknek különböző műfajban közös nevezője van: Mindhárom a látogató és a mű közötti kapcsolatról szól.

arrow Szaszák György Genesis című installációja a néző közreműködésével válik teljessé: Amikor valaki meglöki a sorban lógó labdákat, a rájuk vetített kép térben is életre kel. Sztojánovits Andrea Transumma című, zenére és képekre épülő internetes projektjét egy lounge-szerű helyzetben, embermagasságra vetített felületen lehet böngészni és élvezni. Áfrány Gábor és Tóth-Zs. Szabolcs Tutoreality című 3D szimulációjában a főszereplő a nézőhöz beszél és neki állít össze egy virtuális realitást.


A művészekről és
a bemutatott művekről



Áfrány Gábor / Tóth-Zs. Szabolcs: Tutoreality
3D-szimulációs videó, 2008

Áfrány Gábor 1971-ben született Veszprémben.
Tóth-Zs.Szabolcs 1976 -ban született Budapesten.
Mindketten 2008-ban végeztek a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán. Számos közös projekten dolgoznak együtt digitális videó és installáció területén.

Közös munkájuk, a TUTOREALITY egy fiktív oktatófilm, ami a közeli jövőben (alternatív jelenben) játszódik. A filmben az oktató egy egyszerű példán mutatja be egy kocka formájú animációs célszámítógép használatát.
A cselekményt az animációs figura nézőpontjából láthatjuk. Az oktató a hangjával képviseli a valódi realitást, míg a karakter és az őt körülvevő környezete virtuális(nak hat). E két realitás egy idő múltán kölcsönhatásba lép, összefonódik, átjárhatóvá válik, és az amúgy lineáris cselekmény felborul, összezavarodik.


www.balfilm.com/tutoreality



Sztojánovits Andrea: Transumma
internetprojekt, 2009

Sztojánovits Andrea 1979-ben született Budapesten.
2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia- és Tanár szakán.
Vj-ként 2000 óta ténykedik a budapesti éjszakákban, kezdetben a Transrepro co., később Monkeypresso vj csapat egyik alapítója és tagja. Vj-társaival megalapították a Nonamevj közösségi oldalt és műhelyt, melyben előadásokat, workshopokat szerveznek, valamint online tudástárat építenek. Jelenleg leginkább LED-installációkkal foglalkozik a Skylab csapat tagjaként.

A transzcendencia átélése néhol érzet szinten ugyan tapasztalható, de ugyanakkor leírhatatlan és megfogalmazhatatlan pillanat, vagy pillanatok sokaságát összefonó érzékelési út. Úgy gondolom, hogy a zenének van akkora ereje, hogy tudatmódosítóként hasson, akár elektronikáról, akár klasszikus zenéről beszélünk. A zene tudatmódosító erejéből kifolyóan a partyn lévő elektronika a maga monotonitásával tovább fokozza a módosulást.
A közeg, a jelenlét érzése, a vetítés folyamata, amikor az ember közvetlenül találkozik a saját és mások adott jelen struktúrájára alkotott képi gondolataival, még tovább fokozzák ezt a kiszakadás érzést. A partykon ezen pontok által kialakult belső képzeteket folyamatosan jegyzeteltem, melyet utána tovább fejtegettem. A zene és a kép együttes folyama nem megfogható, tehát immateriális, vagyis egy szinten transzcendens konverziók folyamata. (Ennek két vonzata van, egyrészt időbeni műfaj, másrészt nehezen megfogható esztétikai, ősi kérdés, hogy mi tetszik és mi nem). Ezen hipotetikus gondolataimat Transumma-nak neveztem el.


http://transumma.com



Szaszák György: Genesis
videóinstalláció, 2008

Szaszák György 1985-ben született Kassán.
2008-ban végzett a kassai Műszaki Egyetem Képzőművészeti Karának Intermédia szakán. Jelenleg mesterképzős ugyanitt.
A Szlovákiában élő médiaművész installációkat, videókat, fotókat, interaktív munkákat készít. Különleges, szinte abszurd látásmódja komplex technikai háttér és hétköznapi tárgyak időnként zavarba ejtő kombinációján alapul.

http://sites.google.com/site/xlpixelslovakia

top  

a kiállításról
a művészekről
a kiállítás támogatói
letölthető sajtóanyagok


letölthető sajtóanyagok


Videospace sajtóközleménysajtóközlemény "Szemtől szembe"
PDF / 224 kb



A képek felhasználása kizárólag a kiállítással kapcsolatban, a következő képaláírás közlésével:
© művész, Videospace Budapest 2009

Szaszák György: Genesis
© Szaszák Györgyállókép a videóból
screen JPG 72 dpi / 68 kb
print JPG 300 dpi / 120 kb


Áfrány Gábor / Tóth-Zs. Szabolcs: Tutoreality
© Áfrány Gábor / Tóth-Zs. Szabolcsállókép a videóból
screen JPG 72 dpi / 180 kb
print JPG 300 dpi / 424 kb

© Áfrány Gábor / Tóth-Zs. Szabolcsállókép a videóból
screen JPG 72 dpi / 140 kb
print JPG 300 dpi / 312 kb


Sztojánovits Andrea: Transumma
© Sztojánovits Andreaállókép az internetoldalról
screen JPG 72 dpi / 88 kb
print JPG 300 dpi / 144 kb

© Sztojánovits Andreaállókép az internetoldalról
screen JPG 72 dpi / 88 kb
print JPG 300 dpi / 168 kb




a kiállítás támogatói:

PRK Partners / Bellák és Társai Ügyvédi Iroda
Kerekes Zoltán    Visus Grafika