táv

kiállítás
2010.02.05.
- 2010.03.27.

space
megnyitó
2010.02.05.
19 óra

space
köszöntő
Plamen Pejkov
a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója
space
megnyitóbeszéd
Beöthy Balázs

 
Petko Dourmana:
Túlélőfelszerelés a globális felmelegedés utánra


A kiállításról

arrowA galéria terében egy lakóteret láthatunk felépítve, melynek környezete a globális felmelegedésre adott radikális válaszként előidézett "nukleáris tél" következtében kialakult apokaliptikus, minden organikus élettől mentes, elhagyatott tengerparti táj.
A vetített tájkép és az installáció összes világítása az infravörös tartományban mozog, mely az emberi szem számára nem érzékelhető, de láthatóvá válik a közönség részére kiosztott éjjellátó eszközökkel. Ennek alapja az az elmélet, hogy amennyiben a felmelegedés gátlása érdekében a földfelszínt elzárjuk a napfénytől, az infravörös tartomány szerepe felértékelődik a túlélésért vívott harcban.
Az installáció tökéletesen elsötétített tere egyszerre adja a teljes üresség és a teljes tömörség illúzióját.

arrowA tömegmédia által felkapott globális felmelegedés és nukleáris tél koncepciójának ironikus megfogalmazása a sci-fi irodalom kliséinek és az avulófélben lévő analóg kommunikációs és elektronikus eszközök felhasználásával társul.
A vetített táj az Északi-tenger partszakaszát ábrázolja, mely gyakorlatilag az ember által legnagyobb mértékben átalakított táj, és egyúttal az ipari forradalom bölcsője.
A nézők az éjjellátó eszközök segítségével egyszerre megfigyelői a poszt-apokaliptikus látványnak és egymásnak.

arrowAz installációt az Edith Russ Site for Media Art támogatásával jött létre. 2009-ben jelölték a berlini Transmediale díjára. Eddig számos helyen bemutatták, utoljára a Sundance Fesztiválon a Park Cityben.


A művészről

Petko Dourmana Szófiában élő médiaművész. Projektjeiben a technológia és az új médiumok kapnak elsődleges szerepet. Jelenlegi munkái az emberi érzékelés kiterjesztésére és a kommunikáció fejlesztésére irányulnak, kihasználva a technológia előnyeit és hátrányait.
Néhány kísérleti munkája a történelmi múlt illetve a jövő spekulatív vizuális megjelenítését tűzi ki célul.

Az InterSpace Association alapítójaként és elnökeként több nemzetközi művészeti projekt és esemény szervezésében vett részt Bulgáriában és szerte a világon. Kiállított többek között az alábbi művészeti intézményekben: ZKM Karlsruhe, ICA London, Chelsea Art Museum, Location One in New York, és számos kisebb galériában Szófiában, Berlinben, Manchesterben és New Yorkban.
A magyar közönség 2009-ben a pécsi Temporary City fesztiválon láthatta és részt vett a debreceni MODEM által szervezett Intermodem művészeti workshopon is.

www.dourmana.com

top  

a kiállításról
a művészekről
a kiállítás támogatói
letölthető sajtóanyagok

Petko Dourmana
Petko Dourmana
Petko Dourmana


Letölthető sajtóanyagok

A képek felhasználása kizárólag a kiállítással kapcsolatban, a következő képaláírás közlésével:
© művész, Videospace Budapest 2009

Petko Dourmana
© Petko Dourmanainstalláció
screen JPG 72 dpi / 120 kb
print JPG 200 dpi / 144 kb



A kiállítás támogatói:

Bolgár Kulturális Intézet PRK Partners / Bellák és Társai Ügyvédi Iroda
Kerekes Zoltán    Visus Grafika