táv

kiállítás
2008.03.28.
- 2008.05.09.

megnyitó
2008.03.28.
18 óra

megnyitja
Nagy Edina
Készman József


Clemens von Wedemeyer:

Otjesd / Távozás

videóinstalláció

A videóinstalláció a moszkvai vízumigénylési irodák előtti várakozási helyzetet Berlinben, orosz bevándorlókkal teremti újra. A kamera lassú, folyamatos pásztázása álomszerű, abszurdnak tűnő képeket vetít elénk.

nyila kiállításról   nyila művészről

állókép a videóból állókép a videóból állókép a videóból állókép a videóból

Műcsarnok
a Műcsarnok "Lipcse-jelenség" című kiállítása keretében

a kiállítás partnerei:
Essl Gyűjtemény, Klosterneuburg; Dogenhaus Galerie; Galerie Kleindienst; Galerie Eigen + Art; Galerie b2_ Klemm’s, Berlin; Christian Ehrentraut; Goethe-Intézet Budapest, Magyar Képzőművészeti Egyetem

a kiállítás támogatói:
Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Goethe Intézet Budapest, Candy Hoover Hungary Kft, Ibis Budapest Heroes Square, Ytong (Xella Magyarország Kft.)


a Videospace Budapest támogatói:

Bellák és Társai Ügyvédi Iroda  Kerekes Zoltán    Visus Grafika


a kiállításról:

A Távozásban Clemens von Wedemeyer a moszkvai német konzulátus előtti várakozási helyzetet teremti újra; mindezt orosz bevándorlókkal, Berlin egyik külvárosában. A mű berlini és moszkvai vízumigénylési irodák alapos megfigyelése és filmek tanulmányozása alapján készült.

A dialógusok és jelenetek – várakozó emberek, utazásokat ajánló ügynökök, a hivatalnokok, akik összecsukható asztaloknál ülve segítenek kitölteni a nyomtatványokat, vagy egy nagy tábla – mind megfigyeléseken alapulnak. A filmre áttéve ezek a jelenetek úgy úsznak át, mint valami tündérmese vagy álom. A kamera lassú, folyamatos pásztázása és a meleg, mesterséges fény fokozza a hatást.

A Berlin-Moszkva helyszínváltással és a filmtörténeti idézetekkel a művész és filmteoretikus Clemens von Wedemeyer azt vizsgálja, hogy mennyi fikció szükséges a valóság ábrázolásához. Műfaji értelemben messzire eltávolodva a dokumentumfilmtől sokkal inkább a játékfilm eszközeivel használja fel a valóság elemeit, hogy a határ-bürokrácia szürreális élményére fókuszálhasson. A film végtelenített huroknak tűnik, mely foglyul ejti a hazájukat elhagyni akaró főszereplőket.



a művészről:

Clemens von Wedemeyer 1974-ben született, Lipcsében és Berlinben él és dolgozik.

1998 óta kísérleti filmeket és rövid játékfilmeket készít, melyek számos díjat nyertek nemzetközi fesztiválokon.

A mozi és a kortárs művészet határán tevékenykedik. Azoknak az alkotóknak az új generációjához tartozik, akiknek művészi látásmódja a fotó, a videó, továbbá a mozi és a performansz műfajában gyökerezik.

Legutóbbi jelentősebb kiállítási szereplései:
2007 – Münsteri Skulptur Projekt
2006 – 4. Berlini Biennále
2005 – 1. Moszkvai Kortárs Művészeti Biennále